/ Dravel /

Where WAS I?!

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Allt, märk väl allt.

2. Höll du några av dina nyårslöften? Jag tog hand om vår dotter.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Jag tyckte att feeden bara överfylldes av bilder från BB Stockholm ett tag!

4. Dog någon som stod dig nära? Nej.

5. Vilka länder besökte du? HAHAHAHA.

6. Är det något du saknade år 2020 som du vill ha år 2021? Ptja, att få träffa min familj och mina vänner kanske.


7. Vilket datum från år 2020 kommer du alltid att minnas, och varför?  
Tyvärr är 13 februari det första som kommer upp i huvudet, för det var den värsta kolik-dagen någonsin och dessutom dagen efter ett vaccin. Jag. Var. Så. Desperat. På riktigt kan jag knappt tänka tillbaka på den dagen, det är som ett töcken av panik och frustration och maktlöshet, värre än alla dagar dittills under de två månader hon funnits. Men även: 30 januari, när hon log för första gången. Därefter tog allt också en vändning. Och 14 december, hennes första födelsedag.

8. Vad var din största framgång i år? Jag hanterade ett nyblivet föräldraskap, ett kolikbarn, en hjärnskadad förälder, en matproblematik, ett företag och en global pandemi, och kom levande ur det. Tack samt hej, som Parisa Amiri hade sagt.

9. Största misstaget? Att inte tänka på mitt eget välmående tillräckligt mycket.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Nada.

11. Bästa köpet? En fin, ljusrosa ryggsäck! Så oförklarligt och dumt att jag inte haft ryggsäck tidigare.

12. Vad spenderade du mest pengar på? Mjölkproteinfri ersättning.

13. Undrade du något i år? Vem som var Sommarskuggan.

14. Vilket var årets största u-landsproblem? Att plana ut kurvan.

15. Gjorde någonting dig riktigt glad? Varje morgon under tidiga hösten när jag och dottern gick upp och åt frukost och såg The Nanny tänkte jag på det där Johnny Cash-citatet "This morning, with her, having coffee" som han svarade när någon frågade om hans definition av paradiset. This morning, with her mätt och glad lekandes på sin matta på golvet, having overnight oats och läsa DN.

16. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2020? Alla vi sjöng här hemma, "Lingonben" – Povel Ramel, "Lisa" – Mora Träsk, "Sean den Förste Banan" – Sean Banan, och alla P4-låtar under lunchmatningarna i våras och somras, exempelvis "Komplicerad" – Miss Li, "Svag" – Victor Leksell, "Blinded by the Lights" – The Weeknd, "Bulletproof" – Dotter.

17. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Det var känslostormarnas och de tvära kastens år, men också den grundliga lyckan och lugnets år. Hormonkaos, berg- och dalbanehumör, rädsla, panik, ovisshet, slutkördhet, hunger och självanklagan – men hela tiden vetskapen om att hon finns och allt är för hennes skull.

18. Vad önskar du att du gjort mer? Ätit och vilat.

19. Vad önskar du att du gjort mindre? Undrat "shit tänk om det är något fel!". 

20. Hur tillbringade du julen? I Leksand i SOL! Gick promenad, bakade chokladbräck och fick se Kalle Anka med mitt barn, min man och mina föräldrar. Carpe momentum.

21. Vilken var årets skrattfest? Kanske Iliza Shlesingers sketchshow.

22. Blev du kär i år? Mina friend crushes på alla mammor i min morsagrupp var enorma!

23. Hur många one night stands? 525 600.

24. Favoritprogram på TV? "Alltså fråga mig allt om coronaviruset!", sa jag i typ februari när jag tack vare koliken och amningskrånglandet tillbringade cirka 90 minuter varje morgon med vilo-och-matningsstund framför två olika nyhetsprogram. Jag har nog aldrig sett så mycket på TV som i början av året!

Detta såg jag i våras och gillade för att det var bra program: Kalifat, Dejta, Älska mig, Tsunami, Alla mot alla, Sjukt oklar, Falkenberg forever, Rapport från 2050, Kvartssamtalet, Tjockare än vatten, Big brother, The bold type, Sommarlov.

Detta såg jag och gillade för att det höll mig sällskap varje vaken natt: En plats på landet, Hotel Inspector, Four in a bed, My Lottery Dream Home.

Och nu på hösten såg jag: Hela Sverige bakar, The Nanny, Dips, Björnstad, The Undoing, Sommaren -85, På spåret.

Men mest har jag sett presskonferenserna. Och Efter fem, Morgonstudion och Nyhetsmorgon.

25. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? Fladdermusen på matmarknaden.

26. Bästa boken du läste i år? Av fackböcker gillade jag "Ät din jävel" av Malin Haawind, "Bara ät!" av Laura Thomas, "Anonyma prestationister" av Adam Svanell och "Mattillåtet" av Gisela van der Ster. Av skönlitteratur: "Dalenglitter" av Wanda Benjdelloul, Gina Dirawis "Paradiset ligger under mammas fötter" och "En helt vanlig familj" av Mattias Edvardsson.

27. Största musikaliska upptäckten? En enda låt: "Loverman" med Mwuana! Min mest spelade enligt Spotify. Annars har jag mest lyssnat på poddar och de bästa jag upptäckte i år var: Margarinet, Mitt i maten, Bara mat, Staycheappodden, Vego-podden, Nya vardagsmaten, Meny i P1, Tillåt kakor (man kan eventuellt skåda ett tema här), Mina vänner-boken, Kärlek & Terapi, Rulla vagn, BVC-podden, Fundamentalt, Bebis & business och Bara business. Och Life With Kids, jag har lyssnat på ett par gästavsnitt tidigare så det är inte en ny upptäckt, men nu har jag upptäckt själva arkivet!

28. Något du önskade dig och fick? En pyjamas.

29. Något du önskade dig men inte fick? Amen I CAN'T EVEN.

30. Årets bästa film? Orca.

31. Vad gjorde du på din födelsedag? Åt pannkakor och lussebulle, såg gamla julkalendrar, såg på Elf, la pussel. Mmmm.

32. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Förutom avsaknad av sjukdomar: Mer mat och sömn, färre promenader.

33. Hur skulle du beskriva din stil år 2020? Har aldrig varit så vilsen i kläder och stil som i år, min garderob är lika med noll.

34. Vad fick dig att må bra? Hennes leenden. Hennes skratt. Hennes min när hon somnade i famnen. Känslan av att ligga i fas med schemat. Att vakna till hennes BABABABABABA. Hennes och mina tidiga söndagsmorgnar när jag bakade bröd/gjorde scones/stekte pannkakor med henne i cribet, vagnen eller gåstolen bredvid. Att ligga bredvid henne på lekmattan och höra henne läsa högt ur sin Greta Gris-pekbok. Picknick och promenader med mammagruppen. Mina tisdagskvällar under senvåren när jag badade badkar, såg film utan telefon och sedan sov i gästrummet medan Oskar tog både natten och morgonen.

35. Vilken kändis var du mest sugen på? Vilken idiotfråga.

36. Vilken politisk debatt engagerade dig mest? Publiklättnader.

37. Vem saknade du? Som Kevin Borg sagt: ALLA!

38. De bästa nya människorna du träffade? Min mammagrupp forever and ever <3 <3 <3 <3 <3. Jag vet på riktigt inte vad jag hade gjort om jag inte haft dem, från april lyfte min tillvaro gånger tusen när jag plötsligt flera gånger i veckan kunde prata bort tre timmar i Långbro park, tillbringa en hel eftermiddag i Herrängen och gå runt Långsjön med vettiga, stöttande, roliga, pålitliga och smarta morsor. Övriga nya bra människor var alla "guys" runt oss som hjälpt vårt barn och mig, BVC-sköterskor och barnläkare och dietister och fysioterapeuter och dylikt som bara KAN SINA GREJER. 

39. En värdefull läxa du har lärt dig i år? Att sluta skjuta upp njutning. (Översättning: Sluta spara grejer till "sedan", som att jag ska äta godis först på fredag, läsa en tidning först på kvällen, se nästa avsnitt av en serie först i helgen eller lyssna på en bra podd först när jag lagar mat. För det händer ju så ofta något annat, jag är mätt, barnet somnar inte, vi fastnar i middagen längre än tänkt eller någon ringer under matlagningen. Det mysiga ska nu börja göras SÅ FORT feelingen och omständigheterna står i linje.)

40. Citera en sångtext som summerar ditt år: "Jag försöker bara get by"/Amazing – TUAI.

41. Två som nästan heter lika men varit olika bra under året: Amie Bramme-Sey och Amy Coney Barrett.

42. Två som nästan heter lika och som båda är ganska obra: Paolo Roberto och Paula Bieler.

2020 bästa: Att få se mitt barn växa, utvecklas och lära sig saker. Att testa någon ny grej under matning/läggning/bad och se att "hallå det här funkade!". Att vad som än hände, hur hopplös en dag än kunde kännas så längtade jag ändå alltid till nästa dag för att se hur allt skulle gå då.

2020 värsta: Sättet jag och mitt humör har förändrats. Det har blivit så snabba vändningar, extremhöga toppar och bottenlösa dalar och blixtsnabb övergång däremellan.

2020 snyggaste: Omslaget på Filters marsnummer! När den låg på soffbordet stannade jag upp och sa till Oskar att jag hoppades att den skulle få något pris, och tydligen tog de hem Tidskriftspriset för det!

2020 fulaste: Min pannkakstårta på midsommar.

2020 varmaste: Midsommar.

2020 kallaste: Juli.

2020 bästa mat: ALLT AV SIRI BARJE!!! Gratinerad fetaost med aubergine och cocktailtomat till gremolatabulgur, HERRÅ. Och Plåtmat-receptet på valnötsbollar. Och zucchinibiffar. Och halloumikebab. Egentligen allt med fetaost och/eller ugnsrostade cocktailtomater. Och allt från Långbro värdshus.

2020 smärta: Mjölkstas.

2020 resa: När vi till slut fick åka hem till Leksand i somras. My oh my. 

2020 låt: "Loverman" med Mwuana!

2020 film: Den kom inte i år men jag såg The Wife och den var ett mästerverk.

2020 uttryck: Att plana ut kurvan. Det funkade på så många plan – coronafall, vikt, sömn, humörsvängningar...

2020 fråga: "Var är lampan?".

2020 besvikelse: Att vi varken kunde ha dop, namngivningsceremoni eller ettårsfest.

2020 förändring: Förutom allt uppenbart med corona: Att jag skaffade ett KONTOR! Den bästa investering jag någonsin gjort i mitt företag, jag har aldrig upplevt en liknande grad av fokus. Dessa cirka sex kvadratmeter fem minuter hemifrån har varit oumbärliga för mitt jobbande i höst.

2020 drog: Nämnda gratinerade fetaost med ugnsbakad aubergine och cocktailtomat och paprika och gremolatabulgur. Overnight oats. Päron. Hummus. Daimstrut. Choklad-nice cream, dvs fryst banan och kakao. Tre Vänners chokladtryffel.

2020 kläder: Pyjamasar, det enda jag köpt från klädkedjorna i år.

2020 hangout: BVC, Aleris Rehab, Apoteket, Fruängens Barnläkarmottagning, Långbro park, Långbro värdshus, Bakfickan Långbro, Kungens kurva, Lidl, Herrängens gård, Ica Älvsjö, Långsjön, Lyran, Zetas, Trekanten, Café Gården, QuickOffice Mälarhöjden.

2020 subkultur: Att fortsätta vara en del av lösningen.

2020 budget: Över förväntan, möjligen eftersom man inte fick gå i någon butik.

2020 överraskning: Att mina kunder fanns kvar, och ett par nya till och med dök upp, och jag kunde ta ut lön även det här året! Det var ingen som slutade jobba med mig bara för att jag var lite frånkopplad ett par månader! 

2020 djur: Myris, Myris, Myris!

2020 bråk: Alla medie- och Instagram-fejder jag först försökte hänga med i men sedan ganska fort vänligt men bestämt tackade nej till att lägga tid på.

2020 vapen: Antikroppar. Tätt följt av självskadebeteende.

2020 konsert: Danny Saucedo på Pite Havsbad.

2020 citat: "Till alla er som inte följer rekommendationerna vill jag bara säga: Fan ta er" – Evelinn Jacobsson, Sommar i P1.

2020 saknad: Alla människor.

2020 person: Mitt barn. Och Siri Barje.

2020 ord: Avstånd.