/ Dravel /

Just let me know, and put my mind at ease for sure

För ett par veckor sedan utspelade sig följande scen i skolan i väntan på ett seminarium:
En diskussion om musik pågår och jag frågar något om någon genre och en i klassen säger "Okej,  ska jag säga mina tre senaste sökningar?" och öppnar Spotify. Två olika akter räknas upp och sedan "min tredje är faktiskt Westlife!". 

"NÄE?!" vrålar jag, "Jag lyssnar ALLTID på Westlife på väg hem från gymmet, kolla, MIN tredje är Bop bop baby!".
 
Att vi båda 1) hade Westlife på våra senaste sökningar och 2) som TREDJE senaste sökningen kändes som en högre makt. "Har aldrig känt en sådan här samhörighet med NÅGON!!!" skrev jag till den andra Westlife-lyssnaren när jag gick hem från löpbandet på kvällen och skickade printscreen på att just Bop bop baby spelades.
 
I helgen var jag och dottern och lekte på den öde förisgården (är det ett tecken på att plugghäst-gener går i nedstigande led om ens barn vill vara där även på lördagar?) med två andra föräldrar och vi diskuterade också musik och jag frågade ut dem om deras favoriter, varpå den ena föräldern ställde motfrågan "vilka är dina tre senaste sökningar på Spotify?".
 
Så då började jag ju undra: Är detta med de tre senaste sökningarna bara ett smart sätt att sammanfatta någons musiksmak, eller är det någon grej jag missat? Det känns verkligen som någon rimlig och utbredd social media-trend som jag inte hakat på, för sådana saker märker jag alltid alldeles för sent.
 
 
Och jag ligger mycket efter med vissa saker gällande musik, exempelvis tror jag att två gamla låtar jag gillar har blivit Tiktok-virala: Get me away from here I'm dying med Belle & Sebastian och Another love med Tom Odell.
 
Belle & Sebastian spelades nämligen i en Normal-butik nyligen och jag tänkte "ah där ser man, vad kul att de har dammat av den här!", MEN när den plötsligt var städa-undan-gummibanden-och-torka-av-mattorna-låt på gymmet efter att ett pass var slut började jag ana att den kanske är med någonstans som har gjort den populär på social media.
 
Tom Odells låt nämndes i Måndagsvibe i typ vintras och jag tänkte att det var roligt att de också minns denna gamla 2013-hit som jag ofta återkommer till. När jag sedan hörde en P3 Nyheter-dokumentär om Iran hördes ljudklipp från demonstrationer och en hel folkmassa som skanderade Another love.
 
Det känns verkligen orimligt att det skulle vara en slump att såhär gamla låtar plötsligt figurerar i sammanhang som är långt ifrån självklara, så jag börjar naturligtvis misstänka att det är jag som sovit medan någon typ av trend EXPLODERAT, både i fallet med dessa låtar och med de tre senaste sökningarna. Precis som "how it started how it's going" eller det där 2019 när alla la ut bilder från 2009, så känns de tre senaste Spotify-sökningarna verkligen som en grej. 
 
Stämmer detta? I så fall ska jag meddela att mina tre senaste sökningar:
- Pass this on - The Knife (resultatet av diskussionen med dessa föräldrar när denna nämndes, det var SÅ länge sedan jag lyssnade på Pass this on!)
- Save your tears - The Weeknd & Ariana Grande
- Vampire Weekend
 
Denna information är inte på något sätt spännande, men mycket viktig att finnas nedskriven den 30 maj 2023 som ett bevis på att OM detta är en viral grej så var jag i alla fall med på den innan året tog slut.