/ Dravel /

32 to 21, like the turkey Ross is done

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Hade ett förskolebarn.

2. Höll du några av dina nyårslöften? Mitt ledord för 2021 var "Eftertanke" och jag har absolut inte lyckats hålla det så mycket som jag velat men jag har verkligen, verkligen försökt.

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? ALLA! Elin och Cos fick en dotter (när min barndomsbästis skrev att hon skulle få barn reagerade jag ungefär som om jag själv var gravid, studsade på moln en hel dag!) och Madde och Donny fick sitt andra! Plus en massa andra från diverse håll och kanter, SÅ mysigt!

4. Dog någon som stod dig nära? Nej, gudskelov.

5. Vilka länder besökte du? Skåne. Och Östermalm.

6. Är det något du saknade år 2021 som du vill ha år 2022? Serenity now.

7. Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas, och varför? 13 februari. Jag kom hem efter att ha varit i Leksand i två veckor och allt hade gått så högt över förväntan att jag inte förstod varför jag inte bara bosatte mig där.

8. Vad var din största framgång i år? 
Jag vidtog åtgärder för mitt eget mående och jag litade på mitt eget omdöme som mamma. 

9. Största misstaget? Att svara "Jamen det blir perfekt!" om en mycket tight tidplan för ett stort sisyfosprojekt som tog så otroligt mycket mer tid än jag kunde föreställa mig – att sitta och jobba till 00.45 andra veckan in på nya säsongen gav ingen superstart på året.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Vaccin-biverkningarna var ju sådär. 35 grader ena timmen, 38 grader nästa. Jag som knappt haft feber sedan Reinfeldt styrde trodde att min tid var uträknad.

 

11. Bästa köpet? Det känns som om jag knappt köpt någonting själv utan bara FÅTT saker. Men ett bra köp var min nya baddräkt, eftersom den jag hade förut slets sönder av en oväntat kraftig våg sista dagen på Gran Canaria 2018.

12. Vad spenderade du mest pengar på? Munskydd och terapi. (Som en feelgood-roman som utspelar sig under covid!)

13. Undrade du något i år? "Vad säger hästen?"

14. Gjorde någonting dig riktigt glad? Mitt barn tog sina första steg, sa sina första ord och sjöng sina första låtar och hade – till slut – sina första odramatiska förskolelämningar. JOY TO THE WORLD. Och att vara så mycket i Leksand.

16. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om år 2021? "Fingers crossed" med Agnes, som spelades på radio hela vintern när jag och dottern åt lunch och vi därför började göra en dans till, som hon numera önskar med ordet "LAAAA!" och sätter ihop pekfingrarna (för att man ska sjunga "Beating LOOOVE" och göra ett handhjärta). 

Övriga: Lose my mind - Myra Granberg, För evigt - Hanna Ferm, Stay - Justin Bieber, Samma gamla vanliga - A36, Utan dig - Miss Li, A Funeral In Banbridge - Frida Hyvönen, Hela halva mig - Markus Krunegård, Farstaglitter - Daniela Rathana, Magic still exists - Agnes.

Och självklart klassiker som Drakens dans, Honky tonk och Björnen sover.

17. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? I alla fall lugnare än 2020.

18. Vad önskar du att du gjort mer? Suttit still.

19. Vad önskar du att du gjort mindre? Stått, gått och flängt.

20. Hur tillbringade du julen? I 0247-land, mmmm.

 

21. Vilken var årets skrattfest? En massa roliga tweets av Robin Berglund som Oskar visade.

22. Blev du kär i år? Ja, i alla i Tunna blå linjen.

23. Hur många one night stands? 525 600.

24. Favoritprogram på TV? MASKED SINGER! Och så tyckte jag om, med olika intensitet, Tunna blå linjen, Premiärdatum oklart, Alla utom vi, The White Lotus, Var fan är storken?, Deg och Knutby. I övrigt såg jag mest det vanliga: Hela Sverige bakar, Mästarnas mästare, Alla mot alla, På spåret, Efter fem, Morgonstudion, Nyhetsmorgon.

25. Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året? Jag skulle inte kalla det hat, men nu får de högljudda och hängivna anti-vaxxersarna faktiskt krypa tillbaka in under sina stenar.

26. Bästa boken du läste i år? "Tills alla dör" av Diamant Salihu och allt av Mattias Edvardsson."Skam och högmod i Sävedalen" av Petra Mede berörde mig också väldigt mycket, utan att jag kan förklara vad det var med den. Och "Cykelbudet" av Anders Teglund!

27. Största musikaliska upptäckten? Kompisbandet. Men mest: AGNES. Det är ju knappast så att jag inte upptäckt eller gillat henne tidigare men det eskalerade med just "Fingers crossed". De största nya podd-upptäckterna var: Paus med Linda & Julia, Relationellt med Anna Bennich &. Nikki Amini, Fundamentalt, Ärligt tränat, P3 Krim, Soffhäng med Hejhejvardag, Aftonbladet Story, Päronsnacket, Slut på kontot och Vardagsfilosofiska rummet i P3. Och varje Morgonpasset när Linnea Wikblad var med!

28. Något du önskade dig och fick? Avicii-boken.

29. Något du önskade dig men inte fick? Inget vad jag kan komma på.

30. Årets bästa film? Tyvärr inte Jönssonligan eftersom den var för svår för mig att haja. Verkligen en bra producerad film men jag var nog för dum för handlingen var för invecklad för mig. Däremot Promising Young Woman, som kanske inte kom i år men som i alla fall var Oscars-relaterad i år! Det fanns ju en del brister men på det stora hela: I liked very much.

 

31. Vad gjorde du på din födelsedag? Väcktes med lussebulle, gick och jobbade, kom hem till takeaway-lunch från Bollywood, fick hembakad (!) pepparkaksprinsesstårta (!!), åkte pulka med dottern i Långbro park, åt makaronstuvning, såg På spåret, somnade 22.00. Tack livet.

32. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mer familj.

33. Hur skulle du beskriva din stil år 2021? Underställströja och handledsvärmare. På riktigt, utan överdrift, året runt.

34. Vad fick dig att må bra? Att vara hemma, såväl i Leksand som med vårt barn. Att ta ut föräldraledigheten i tre delar är verkligen en av de smartaste idéer jag någonsin fått. Den här våren var, också på riktigt och utan överdrift, en av de bästa i mitt liv. Det var ju intensivt och jobbigt på flera sätt men SHIT vad jag någon gång varje dag ändå njöt! Glida runt på gatorna i solen och inte kunna gå längre än typ tio meter utan att träffa någon annan förälder och heller inte ha någon annan plikt än att vara förälder – en sådan tid kommer ju aldrig att komma igen.

35. Vilken kändis var du mest sugen på? Det har blivit dags för frågan där det står så mycket värdighet på spel, säger jag klädstil säger ni namnet och så vidare.

36. Vilken politisk debatt engagerade dig mest? Förlossningsvården. Dubbla arvodet. Och #freebritney. Och gangsterrapen.

37. Vem saknade du? Pamela, min fina cykel som helt oväntat blev SNODD från innergården från en dag till en annan.

38. De bästa nya människorna du träffade? Om Öppna förskolan inte varit just öppen den här våren vet jag dock inte hur härlig min andra ledighet hade varit. De två pedagogerna som leder den var två av de bästa, mest förtroendeingivna kvinnor jag någonsin träffat.

Och alla föräldrar där, herre vad mycket de gav mig! Att stå vid en sandlåda i 19 grader och sol och prata om allt från läggtider till de bästa feministiska poddarna gav mig 1) en grundlig glädje 2) en djup förståelse för den mytomspunna gruppen "pappor som bara tar ut sin föräldraledighet på sommaren när deras kompisar är lediga".

Såhär i backspegeln känns ledigheten i Stockholm som fyra månader av sandlådemingel, varvat med en enda lång sms-kedja med olika nya mammakompisar om var vi skulle mötas och när. Tack, staten.

39. En värdefull läxa du har lärt dig i år? Ett kilo tyngre = ett kilo lättare.

40. Citera en sångtext som summerar ditt år: "Inte varmt men nästan vår, ingen lösning men ett spår, inga planer men ett steg, inte där än men på väg". /Lars Winnerbäck.

 

41. Två som nästan heter lika men varit olika bra under året: Svante Werger och Lorentz Berger.

42. Två som nästan heter lika och som båda är ganska obra: Göran Lindberg och Göran Lambertz.

 

2021 bästa: V-A-C-C-I-N. Och att vara så mycket med min familj. Leksand blev mitt retreat och rehab och allt från pulkadagarna till poolplaskandet gjorde att jag andades tusen gånger lättare. Och jag är också mycket stolt över mitt beslut att inte ta några PR-uppdrag alls under våren, det fick inga dåliga konsekvenser för mitt jobb alls, folk fanns kvar även i augusti.

2021 värsta: Förutom förmodat RS-virus: Sveriges VM-förlust (som jag var den enda i tippningsgänget som gissade rätt resultat på och därmed drog in fyrsiffrigt, definitionen av pyrrhusseger!). Och när barnvagnen brakade samman en 1) lördag 2) i juli 3) fyra dagar innan vi skulle åka på semester. Härligt med spänning i vardagen!

2021 snyggaste: Mina lussebullar!

2021 fulaste: Mazarinerna jag försökte göra till vår kakbuffé.

2021 varmaste: Midsommar.

2021 kallaste: Hela påsken. Fy för i.

2021 bästa mat: Det ska jag tala om: Jerka Johanssons fänkålspasta! Oskar gör den helt otroligt. Och HAVRERIS, vilken upptäckt! Bubblare: Mammas hasselbackskyckling, Johans grillade halloumi saaaamt VÅFFLOR. Har haft en sådan enorm faiblesse för våfflor det här året, till frukost, till mellis, till lunch på Dirty Coco... hela tiden överallt. Helst med hallon, grädde, glass OCH blåbär. För att inte tala om prinsesstårta – hände något som var minsta lilla olikt från vardagen blev det ett tillfälle för prinsess. Och Garants lång-hållbarhet-mjölk, hur är det möjligt att den smakar som glass? Och just ja, Zeinas mercimek köftesi-biffar! Shall I go on?

2021 smärta: Solbrännan på Österlen. 

2021 resa: Vår staycation på Scandic Anglais. Humlegården i krispig höstsol, MJAU.

2021 uttryck: "HEEEEIIIIIIIIIJJJJJJ!" – vår dotter varje gång hon tittade bort i tre sekunder och sedan vände tillbaka huvudet.

2021 fråga: "Vad bor du, lilla råtta?" (alltså sången, inte som i den där asroliga memen "Hot eller barnvisa?" där det stod just "VAR BOR DU LILLA RÅTTA" i skarp-deckarfilms-typsnitt.)

2021 besvikelse: Eurovision-resultatet.

2021 förändring: Att barnet började på förskola. Vi stod här hemma första dagen hon skulle vara där själv och bara stirrade på varandra och insåg att det här var första gången vi båda var i lägenheten utan henne sedan klockan 07.30 den 13 december 2019. Det kändes som om vi levde i en parallell värld. 

2021 drog: Syrlingar! Min bästa bästa syrra beställde och skickade hem en låda med 2500 gram till mig! <3 Och egentligen GRÖT! I alla former. Vanlig plain havregrynsgröt, havregrynsgröt i ugn, gröt med mixade havregryn, overnight oats, gröt med banan och äpple och blåbär, gröt med chiafrön och kokos, grötfrallor...

2021 kläder: Varma.

2021 hangout: Sandlådan, lekplatsen, Öppna förskolan, Vippan, Långbro Park, föris, Lugnet, Herrängsparken, kontoret, Aspuddens 4h-gård, Rum för barn, city med Kate, Riddarparken, Coop Leksand, McDonald's Hedemora, mamma och pappas altan.

2021 subkultur: 1000 spänn på NK som skulle handlas upp på EN DAG för att inte presentkortet skulle brinna inne. Den mest oförberedda och ovanliga shoppingtur jag någonsin genomfört.

2021 budget: Fråga Nooshi.

2021 överraskning: När Lisa och Johan kom hit en lördag helt utan förvarning! De hade styrt upp det med Oskar och stannade ett dygn. Överraskningsaktiviteter i precis normal skala – if I used to love them etc.

2021 djur: Myra Granberg. Och Krokodilen i bilen.

2021 bråk: Varje morgon när overallen ska på. 

2021 vapen: Inte antikroppar i alla fall, det var fan en fröjd när vaccinet kommit men bara till 65+, och alla "men jag har antikroppar!"-människor förlorade sin ursäkt för att festa och trängas och spotta och vråla fritt.

2021 konsert: Mina egna vid badkarskanten eftersom dans och sång var den distraktion som behövdes ett tag. Repertoar som uppförs prick varannan kväll i Klingborn Jönssons hem: Drakens dans, Honky tonk, När Lisa klappar händerna, Händerna upp. Extranummer vissa shower: The Ketchup Song.

2021 citat: "En kanelbulle är bara en inbakad äggsmörgås" – både dietisten och Camilla Hamid skakade om min värld med denna insikt och de förändrade hela mitt sätt att se på hur mat kategoriseras och etiketteras i vår kultur.

2021 saknad: Min familj – hela dan varje dag.

2021 person: Bibbi. Eller Babba. Eller Bobbo. Eller Doddo. Eller Dadda. Eller Diddi.

2021 ord: Delta.