/ Dravel /

... I love to read!

Det här var en så spännande kommentar från my dear läsare Josefin:


Det är flera som har frågat mig detta och jag tycker att det är så intressant att höra om andras läsvanor och tankar om när och hur och hur länge man sitter med en bok! Såhär läser jag:
 
Jag bor i förorten. På alla jobb jag haft har det tagit mig minst en halvtimme att åka till kontoret. På morgonen läser jag minst en kvart på tunnelbanan, ibland tjugo minuter, ibland en halvtimme beroende på vilket jobb jag haft. När jag åker hem på kvällen läser jag också oftast minst en kvart och så lyssnar jag på podd resten av vägen.
 
Sedan läser jag alltid MINST tio minuter innan jag somnar, oftast en halvtimme, ibland fyrtiofem minuter. Jag har alltid en bok bredvid sängen och oavsett hur trött jag är lägger jag mig aldrig pang bom och ba GODNATT utan jag läser alltid några minuter och SEDAN kanske jag ser en film eller lyssnar på en podd, men det är alltid bok först. Detta är inget jag har bestämt, jag gjorde så när jag var barn och jag gör det fortfarande för jag får så mycket mer ro i själen jämfört med om jag ska ligga och glo på Instagram och sedan se en film, blä, då blir jag helt speedad av allt ljud och ljus. Tyst analog läsning är det bästa att börja med, då somnar jag hundra gånger bättre.

Mitt mål med min lediga tid är ju inte att festa eller springa eller resa eller något, jag vill läsa böcker i min varma och tysta lägenhet. Därför försöker jag hela tiden få tid till att just läsa. När Oskar ser på hockey brukar jag oftast skriva något i början (blogg krönika mail faktura vad som helst) men jag försöker göra klart det i första perioden så att jag sedan ska få tid med min bok. Och ska jag berätta det absolut bästa? Jag läser hela lördagarna.
 
Jag går upp, äter frukost med DN, fixar något vid datorn, går på promenad och/eller handlar - och sedan börjar läseftermiddagen. Jag lägger mig på sängen, läser ett tag, somnar i regel, läser när jag vaknar, ser ett avsnitt av Tre Kronor, läser igen och så vidare och så vidare. Häromveckan hade jag mobilfri lördag och la mobilen i en av byrålådorna från klockan 13 till klockan 18, och så låg jag bara och läste och såg film och sov. Fantastiskt.

Men det sista är ju lite extremt, för det man ska komma ihåg när det kommer till läsrutiner är att det är de korta stunderna som är det viktiga. Att läsa kort men ofta gör att man läser SÅ mycket mer än man tror. En kvart framför TV:n innan Idol börjar, åtta minuter på tunnelbanan, fem minuter medan man väntar på en kompis som inte ens är sen men eftersom man själv är tidig så får man vänta ändå, tio minuter på lunchen när man inte orkar vara social... (Sedan finns det ju ljuvliga bonusar i form av obegränsad tid, som sommaren 2014 när jag hade åtta veckors semester och läste 36 böcker, eller när en intervju blev inställd för någon månad sedan och jag skulle på en show efteråt och inte hann åka hem emellan, först blev jag asbesviken men så insåg jag att den inställda intervjun gav mig två och en halv timme på NK:s fik med tredje delen i Louise Boije af Gennäs-trilogin!)

Korta bokstunder gör så mycket, och dessa stunder för mig är på väg till jobbet och innan jag somnar. Därför måste boken också finnas lättillgänglig och vara enkel att ta med sig. Mina regler var man alltid ska ha en bok:

- Vid sängen (så man kan läsa innan man somnar och om man vaknar mitt i natten och inte kan somna om)
- Bredvid soffan (så man kan läsa istället för att fastna i telefonen innan ett TV-program börjar)
- I väskan (jag åker aldrig mer än två stationer utan en bok i väskan)
 
Då är läsmyzet alltid nära och man behöver inte en så lång startsträcka för att få samma livsstil som Matilda. Det vill säga det största lifegoal som finns.