/ Dravel /

När mänskligheten ruttnar i en hög

Jag brukar inte ofta ha energi till att störa mig på stora bloggare. Jag brukar ofta försvara några av dem (Blondinbella är en av mina stora förebilder och jag tycker att alldeles för många stora bloggare får oförtjänt mycket skit, de startar företag och blir designers och skapar jobb, men appappapp, handlar det om mode så är det förbjudet och ytligt och då är de fria att hatas hur mycket man vill), men nu kom jag in på Tyra Sjöstedts blogg och hittade detta inlägg.

Först och främst är ett "Pojkvänsdagis" en så otroligt jävla hjärndöd sak att sätta upp i en butik. Sedan är det ännu mer pinsamt hjärndött att lägga fram fucking SLITZ-tidningar.
Men framförallt blir jag livrädd för Tyras kommentar-svar till en tjej som, precis som jag, tycker att Pojkvänsdagiset är braindead:

"Hanna- Men snälla kom igen, bidrar till en felaktig och sexistisk världssyn? FÖr att vi skojade till det lite med ett pojkvänsdagis? Det är ju för tusan roligt, om man har humor då. Varför tror du det finns fåtöljer och stolar inne på ZARA, eller Lindex? Jo för att tjejernas pojkvänner eller kompisar ska kunna vila där. Jag har faktiskt gått kurser i tänk och sälj, och vi kände att det var kul att tvista till det lite. Men alla tänker ju väldigt olika :S"


Jag får sådan jävla panik. VARFÖR VARFÖR VARFÖR blir sådana här brudar megarika på att skriva sådan här skit? Och VARFÖR skriver hennes läsare "haha, så jävla klockrent!"? VAD är det som driver kvinnor till att själva bevara könsroller från the 40's och förstöra för sig själva? VARFÖR vill TJEJER SJÄLVA lägga fram Slitz-tidningar till killarna som är i deras butik?

"Vi ser det mest som en otroligt rolig grej eftersom killarna mest bara är i vägen när vi tjejer shoppar", svarar Tyra en annan kommentator.

Jag HATAR HATAR HATAR när folk säger "vi tjejer" i sådana här sammanhang. Uttrycket "vi tjejer" använder folk nästan uteslutande när de pratar om känslor eller saker som anses typiskt kvinnliga. I Solo och i Blondinbellas egoboost-bok (ja, nu sågar jag henne, för hon är en förjävla bra businesswoman men hennes bok är kass) och nu i Tyras blogg pratas det hela tiden om "vi tjejer". Blondinbella säger att "vi tjejer" ofta tänker "om jag bara..."-tankar, Solo hetsar ofta om att "vi tjejer är bra på att jämföra oss med andra" - och nu tycker Tyra alltså att killarna är i vägen när "vi tjejer" shoppar.

Jag vill SPY när folk pratar om "oss tjejer". Jag är inte som Tyra eller Solo-redaktionen eller Blondinbella, hälften av jordens befolkning är tjejer, det finns inte ett dugg som förenar oss förutom X-kromosomer. Man kan inte säga att "vi tjejer" hör ihop på ett enda jävla sätt än rent biologiska. "Vi tjejer får mens", tack det blir bra, men "vi tjejer blir jobbiga och ledsna när vi får mens", det går inte. Jag tycker inte att Oskar är i vägen när jag shoppar, jag brukar inte jämföra mig med andra så ofta längre och jag har inte längre så mycket tid eller ork till att fundera på hur det var om jag bara hade haft mer pengar.
Men nu får jag veta att killar är i vägen när "vi tjejer" shoppar. Jag vill byta kön när jag läser Tyras blogg. Men såklart. Det är ju en otroligt rolig grej. Det är nog inte testosteron jag behöver - det är humor.
#1 / / vican:

Så jävla enig ! Jag har blivit så himla provocerad av tyras blogg på det sista. Hela "Killar kan inte städa, tänka eller andas utan hjälp" snacket gör mig så jävla arg! Har man en stor blogg så har man ett ansvar som förebild. Känns ju bra att hon legitimerar folks slizt läsande. hjärndött är vad det är.

#2 / / vican:

Ps. Din blogg är ju super ju :D

#3 / / Pär:

Inte för att det är exakt samma sak men i "vänthörnan" på Underverket i Borlänge bläddrade jag bland modemagasin, skvallertidningar och Bamsetidningar när jag väntade på sambon. Gissa vilken publikation jag föll för...

#4 / / Sofia:

Jag tyckte faktiskt att det där med pojkvänsdagis var ganska roligt - för det ÄR faktiskt så att många pojkvänner sitter och väntar medan deras tjejer shoppar. Själv skulle jag tycka det vore jättekul om min pojkvän hängde på när jag letar potentiella köp, men om han tycker det är tråkigt tvingar jag honom såklart inte. Då är det bra att det finns någonstans för honom att sitta och att göra en rolig grej av det blir ju kul, även om jag ställer mig tvekande till just uttrycket "dagis". Kanske hade det bara kunnat stå "Pojkvänsstol"? Håller dock helt med dig ang. Slitz, den borde INTE finnas där. Det om nåt förstör det roliga i det hela!

#5 / / caro:

Åh, du är så himla himla bra!! Jag reagerade exakt som du och jag vet inte hur många gånger jag gapade när jag läste igenom kommentarerna. Hela den inställningen är trångsynt, gammaldags, föråldrad, heternormativ och äcklig.



Kul att det går bra för henne, men varför måste hon göra denna dumma sak när hon kan göra så mycket bra?



kram

#6 / / hjärnsläpp:

Hjärnsläpp känns det som du har. Inte för att du vet vad jag menar med hjärnsläpp, för det du menar är inte samma sak.



Lika svårt är det att förstå vad du menar i din blogg stundtals.



Att man som barn, snart är du väl inte det mer, kan ha en blogg och spendera tid på den är OK. Men som lite mer vuxen tycker jag att man växer ifrån det mesta av de tankar du har. Det blir självklara saker/svar på dina funderingar/påhopp.

#7 / / Maja:

Fastän jag inte är särskilt förtjust vid pojkvänsdagisidén, så tycker jag faktiskt att du överdriver lite väl för mycket. Suck, jag vet inte ens hur jag ska kunna förklara för dig just hur pass obetydlig den här frågan faktiskt är. Intressera dig för och skriv om lite mer seriösa ämnen, det klarar du. :)

#8 / / Fridah:

Hjärnsläpp: "Lite svårt är det att förstå vad du menar i din blogg stundtals". Jag förstår noll av din kommentar. Fast jag är ju ett barn.

Maja: Obetydlig? Ja, det här med könsroller, normer och genus har ju ingen som helst betydelse för hur samhället ser ut. Att du och jag, Maja och Fridah, kanske inte har samma förutsättningar som vi kanske haft om vi hetat Martin och Fredrik, det är ju ingenting som blir värre av sådana här inlägg som Tyras. Helt obetydligt. Verkligen.

#9 / / Elin:

Håller med Frida! Även om det var menat som en "rolig grej" så gör faktiskt den "roliga grejen" att man förstärker stereotypa genusroller. Det är sådana saker som gör att killar som gillar att sy kallas feminina och tjejer som mekar med bilen och sågar ner träd kallas "mannen i huset". Jag ska faktiskt skriva en c-uppsats om gamla könssteriotyper och hur de påverkar oss när vi tar del av dagens media (tillexempel varför det i "Robinson"-trailern springer helnakna karlar på en strand medan tjejerna springer med lakan på sig.)...