/ Dravel /

"Ey, du måste lyssna på ipod nu"

Häromveckan var det en som frågade mig vad jag har emot Sandra Beijer.
Jag svarade att jag inte har någonting alls emot Sandra Beijer. Hon är säkert jättetrevlig och snäll och fin och söt och allt det där.

Det jag har lite svårare för är hennes blogg. Jag tycker att det är för mycket gulligt och fint och ryschpysch och rosetter och 30-talsklänningar och pyttesmå kaniner och sånt.
Det är inte Sandra Beijers fel. Hon kan ju liksom inte hjälpa att jag tycker att det blir för mycket av den varan när jag läser hennes blogg.

(Sedan tycker jag i och för sig att det är konstigt att samma personer som klagar på Blondinbellas drickande inte verkar ägna en tanke åt att i nästan varje inlägg i Sandras blogg där hon lägger upp bilder på sina kompisar så framstår hon inte direkt som någon nykterist. Men det är ju en helt annan deal.)

Eftersom jag känner mig som den enda i hela Sverige som INTE sitter standby framför den här Niotillfem-bloggen, så ska jag ge en enkel förklaring till varför det är så:

Jag vill läsa bloggar av tjejer som skriver någon slags sanning. Jag vill läsa om pinsamma situationer när man träffar folk man inte vill träffa, kläder som inte passar, mensvärk, ovilja att träna, att inte våga gå på toa hemma hos den man är tillsammans med, irritation över andra människor med mera med mera med mera.

Detta tycker jag inte att Sandra Beijer nämner i sin blogg. Jag har rätt svårt att se att hon skulle skriva meningar som "idag var jag ute i parken med min pojkvän, jag hade en flott klänning på mig men den fick mensfläckar på sig sedan" eller "idag spydde jag av allt rosévin jag drack igår".
 Och det är som sagt inget fel med det. Sandra skriver det hon vill skriva och folk gillar det, och om jag inte gör det så är det bara för mig att inte läsa hennes blogg. Mycket enkelt.

Jag kan ju läsa andra bloggar istället.
Sakerna jag nämnde att jag vill läsa finns hos tre kvinnliga bloggare.

Den ena är Linnea. Eller jag vet inte om hon rakt ut skriver om allt det där, men hon är inte så romantiserande. Är hon ledsen så är hon ledsen och är hon arg så är hon arg, liksom. Hon är ärlig och det tycker jag om.

Den andra är Hanna Fridén. Hon behöver väl ingen närmare presentation. Hon berättar allt. Punkt.

Och den tredje är den fantastiska Linda. Hon är min nya favvo. Efter inlägg som detta och detta så fattar jag inte varför hon inte har tagit över världen. Fast det gör hon väl snart.

Dessa tre tjejer skriver sådana bloggar som jag tycker om att läsa. Och behöver läsa.
Jag vet inte hur det är för er, men JAG kan i alla fall inte enbart läsa bloggar om spetsklänningar, muffins, vackra indiepojkar och allt det där som Sandra, Underbaraclara och alla de där andra tjejerna i den genren skriver om.

Jag har inget emot sånt, det kan vara ganska roligt att läsa det, men inte BARA sånt. Enligt mig måste det finnas lite verklighet också. Lite mindre Amelie och lite mer Juno. Mindre rosa och vitt och mer svart på vitt.
 
För så länge min kjol blåser upp när jag cyklar över Leksandsbron, så länge jag dör av mensvärk, så länge jag ska kissa hemma hos Oskar och säger till honom att han måste ha i sin ipod under tiden, och så länge jag tycker att det är väldigt spänt att träffa Sober Inflows sedan min sågning av dem i tidningen, så måste jag läsa om andra som känner igen sig.
Annars kommer man ju aldrig att kunna skratta åt något pinsamt. Och eftersom jag fortfarande försöker lära mig det, så känns det fint att det finns andra tjejer som också gör bort sig.

Att alla inte sitter i parker och dricker rosé hela dagen, liksom.

#1 / / Annika:

Du har så rätt i att det är onödigt att klaga. Man kan helt enkelt läsa någon annan blogg. Otroligt underligt att så få människor verkar inse det.

#2 / / Fridah:

Ja, faktiskt! Sedan är det ju ofta så att man av någon anledning går in på bloggarna man inte gillar ändå, men då får man ju skylla sig själv. Man BEHÖVER ju inte.

#3 / / Limpan:

Är inte det här med vilka bloggar man läser samma sak som att man förr i tiden liksom var nästan tvungen att se på Beverly Hills för att hänga med i snacket. Nu måste man läsa niotillfem, kenza och blondinbella. Stackars små jävlar!

(Tackar och bockar för omnämnandet, det stärker mig.)

#4 / / Hanna:

Jag tycker att Yohannas blogg popkatt.blogspot.com passar ganska bra in på din beskrivning, kanske för att jag tycker så mycket om henne, men i alla fall för att hon passar in litegrann. Hon är fin.

#5 / / ohlner:

Här kommer ett tips på en kanonblogg! alotlikelife.blogg.se

#6 / / Emelie:

fridah, fridah, fridah... du sa det! Igen! Jag har halkat in på niotillfem ett par dagar och visst, man fastnar och allt är flott och vintage och rosé/tter, MEN. Det är ju inte direkt igenkänningsfaktor 1000. God kaka liksom, men man kan inte leva på kaka. Man måste ha hela kostcirkeln! Du är fanimej grönsakerna på min bloggtallrik och jag är så stolt över dig!

#7 / / Lotta:

ja, underbaraclara och niotillfem är liksom join the dark side we have cookies 2.0 :)

#8 / / amanda:

läs bloggarna innan du bildar dig en uppfattning. och ja, visst finns det mycket av det som du har radat upp här, men alla människor vill inte alltid läsa eller skriva en blogg där man avslöjar allt. det kan faktiskt vara så jävla skönt att se på pyttesmå kaniner och se på tjusiga bilder.

#9 / / Juliette:

Nu skall jag berätta varför jag tycker så hemskt mycket om Sandras blogg, om det över huvud taget intresserar dig alls. Men det skall ju vara bra med perspektiv som möter perspektiv har jag hört.



Sandra är en otroligt skicklig fotograf. Hon verkar lyckas fånga de exakt rätta tusendels (eller kanske snarare tiondels, eftersom hon verkar bo på restauranger och mörka klubbar) sekunderna för att beskriva en händelse precis som den är, utan tråkiga poseringar eller prydligt framlagda arrangemang. Utan bilderna vore hennes blogg förstås ingenting.



Jag fullkomligt verkligen absolut älskar just det som så många irriterar sig på. Mina i-landsproblem är som bortblåsta när jag läser Sandras blogg just för att den alltid är så fin och positiv. Om jag var gnällig innan är jag mest lycklig när jag har läst den. Det är faktiskt väldigt skönt att läsa en blogg som inte tjötar om dåliga hårdagar, mensvärk, äcklig latte och allt vad bloggeliten sitter och plitar ner dag ut och dag in.



Dessutom; musiktipsen, stadsguiderna, flickr-favoriterna, boktipsen, pysslet och recepten som Sandra ständigt kommer med. De äcklar mig inte, de gör mig glad. Jag tycker om Belle and Sebastian, jag tycker om att resa, jag tycker om Holgakameror, Nicole Krauss, bokehlock och tomatsoppa.



Men det är ju alltså jag. Sommarkänslor och resfeber är liksom min grej, jag blir glad. Även om jag kunde ha klarat mig utan de rosa kaninerna och dylikt som ibland dyker upp. Jag läser faktiskt mens-bloggar också. Hanapee är den festligaste människan jag vet. Juno också för den delen!

#10 / / Anonym:

FRÅGA TILL SANDRA: Har du aldrig dag, en dag då håret ser ut som helvete och mensvärken är så hemsk så att man dör och alla runt omkring dig har roligt medans du bara vill ligga i sängen och skriva "idag satt jag INTE på någon jävla brygga i det jävla soljuset och drack rosévin tillsammans med mina vänner" i din blogg?



SVAR PÅ FRÅGA FRÅN SANDRA: Haha. jag skriver ibland när jag har dåliga dagar, men jag kanske inte uttrycker mig exakt så. Men det är också så att jag har ingen lust att fläka ut mig för typ 70 000 människor om att jag mår dåligt. Ingen lust alls. Om jag är ledsen vet kanske tre personer i min omgivning om det, resten tror att jag är på strålande humör. Det är för att jag tycker att folk har inte med det att göra, och framförallt ingen i det här forumet. Det här är en inspirationsblogg med utvalda delar av mitt liv, det finns ett gäng med vardagsbloggar som skriver på ett annat sätt, men det här är inte en av dem. Jag vill visa fina ögonblick i livet.